Naar LIFF met school
Gedurende het jaar
Behalve schoolvoorstellingen tijdens Leiden International Film Festival bieden we ook schoolprogramma’s aan gedurende het jaar: Scholieren Film Festival en workshops in samenwerking met BplusC.
Filmfestivals voor Jongeren
Scholieren Filmfestival Leiden
LIFF is gedurende het gehele jaar actief op middelbare scholen met filmisch lesmateriaal, en met het Scholieren Filmfestival Leiden, een uniek project waarin wij op zes Leidse scholen een gemotiveerde groep leerlingen helpen om hun eigen filmfestival te organiseren voor hun medescholieren. Neem voor meer informatie contact op met Nick Hortensius: [email protected].
DIY Jongeren Filmfestival
LIFF en het Scholieren Filmfestival (SFF) hebben hun krachten gebundeld voor het DIY Jongeren Filmfestival, dat midden juni in Leiden plaatsvindt. Dit project biedt jongeren tussen de 16 en 20 jaar oud uit Leiden de mogelijkheid om samen met gelijkgestemde jongeren, en onder begeleiding van het LIFF en het SFF, een eigen filmfestival te organiseren. De jongeren volgen een gratis traject van 8 weken, waarin ze wekelijks een uur begeleid worden door een expert uit het vak met als hoogtepunt hun zelfgeorganiseerde festival, op verschillende locaties in verschillende wijken.
Workshops
In samenwerking met BplusC organiseert LIFF verschillende workshops van 90 minuten.
Vrijwel alle films, series, reclames en tv-programma’s bestaan tegenwoordig uit talloze verschillende shots van enkele secondes die samen één geheel vormen. Maar af en toe zijn er scènes, filmpjes of zelfs hele films die in één onafgebroken stuk zijn opgenomen, en waarin alles die ene keer dus helemaal perfect moest zijn. Wat is de aantrekkingskracht van deze scènes en films, hoe blijven ze visueel interessant en nog belangrijker, wat voor gave one-take ideeën kunnen de leerlingen zelf bedenken? De One-take workshop van het LIFF mixt filmkennis en mediawijsheid met een praktische opdracht waarin de leerlingen snel met de opgedane kennis aan de slag kunnen. Aan het eind van de workshop zullen ze hun eigen one-take verhaal hebben gemaakt.
Iedereen die weleens een film heeft gezien weet hoe belangrijk de rol van geluid is. Niet alleen de muziek speelt een belangrijke rol, maar ook alle geluiden op de voor- én achtergrond. Van voetstappen tot toverspreuken, van geroezemoes tot een harde knal, ze zijn allemaal even onmisbaar voor de filmbeleving. Tijdens deze workshop nemen de leerlingen een kijkje achter de ‘schermen’ en gaan ze zelf geluiden maken bij een bestaande korte film. Ze leren niet alleen meer over de rol van geluid maar moeten ook creatief aan de slag gaan. Want hoe maak je het geluid van bijvoorbeeld een galopperend paard, of een explosie?
Film is een medium dat al sinds haar ontstaan mensen heeft betoverd en verwonderd. Tegenwoordig leven we in een beeldcultuur waarin enorm veel van onze informatie uit beelden komt. Films, tv-programma’s, reclames, social media: ze gebruiken allemaal technieken en trucs om hun verhaal zo effectief mogelijk te vertellen.
In de workshop Filmmagie en manipulatie nemen we een kijkje achter de schermen en leren we meer over de kracht van beeld. Van goocheltrucs en trickshots tot ‘fake news’ en beeldmanipulatie, de leerlingen gaan niet alleen aan de slag met het maken van hun eigen filmpje, maar leren tegelijk hoe films gemaakt worden en hoe ze zelf met beeld én de werkelijkheid kunnen spelen.