Opening Night Selection

De vijf Opening Night Selection films!

Over minder dan een maand zal de 17e editie van het LIFF beginnen, en om ons spetterende festival een zo knallend mogelijk startschot te geven, hebben we voor jullie een selectie van vijf toppers uit het programma samengesteld. Op de avond van 3 november zullen deze vijf films, met o.a.  tussen 18.45 en 21.30 te zien zijn in Trianon en Kijkhuis. Voor de bezoekers met een kleinere aandachtsspanne zal er in Lido ook een collectie shorts te zien zijn. 

Close

Leo en Remi, 13, zijn vrienden zo lang ze zich kunnen herinneren. De vriendschap is vrolijk en intens en de twee zijn bovenal onafscheidelijk. Toch lijkt een ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenis genoeg om hen uit elkaar te drijven. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot de moeder van Remi.

Drie jaar na zijn succesvolle Girl (LIFF 2019) is Lukas Dhont terug met een prachtige film over (mannelijke) kwetsbaarheid, liefde en verantwoordelijkheid. De film won de prestigieuze Grand Prix in Cannes en kreeg daar een minutenlange staande ovatie. We zijn enorm blij dat Lukas op onze Opening Night Selection aanwezig zal zijn om de film te presenteren. 

Emily

In dit moderne Britse kostuumdrama speelt nieuw talent Emma Mackey (Sex Education, Death on the Nile) een van de meest beroemde en rebelse schrijfsters uit de geschiedenis, Emily Brontë. De film laat zien dat Emily haar tijd ver vooruit was, ze past niet in het keurslijf dat haar familie en de burgerij van Yorkshire haar opleggen. Ze is een rebel en een buitenbeentje, een jonge vrouw die zichzelf probeert te zijn. Als ze onverwacht de liefde ontdekt, versterkt dit niet alleen haar passie, maar ook haar drang naar vrijheid. Aangemoedigd door haar broer Branwell (Fionn Whitehead) kiest Emily haar eigen weg en zo vindt ze de inspiratie voor een tijdloos meesterwerk: Wuthering Heights. Actrice Frances O’Connor maakt met Emily  een schitterend regiedebuut, dat z'n wereldpremière beleefde op het filmfestival van Toronto. Emily  voert je mee met een topcast, schitterende cinematografie, sluimerende liefde en het prachtige landschap van Yorkshire.

Sissy

Cecilia (de van het scherm spattende Aisha Dee) is living the dream als succesvolle influencer. Totdat ze ex-hartsvriendin Emma (gespeeld door regisseur Hannah Barlow) tegen het lijf loopt en wordt uitgenodigd voor haar vrijgezellenfeest op een afgelegen plek in het bos. Ondanks (of misschien wel vanwege) Cecilia's verworven faam weet de daar aanwezige Alex, het gemeenste meisje van de middelbare school dat uit is op wraak, het weekendje met de meiden tot een ware hel te maken… Mean Girls meets slashermovie in deze zinderende Australische satire. 

Bones and All

De verlegen tiener Maren (een adembenemende Taylor Russell) is net samen met haar alleenstaande vader verhuisd naar een gehucht in Virginia. Maar het is een kwestie van tijd voor haar gruwelijke geheim onthuld wordt: ze is een ‘feeder’, iemand die leeft van menselijk vlees. Gedwongen om in haar eentje te vluchten, gaat ze op zoek naar de moeder die ze nooit gekend heeft. Op de stoffige Amerikaanse wegen ontmoet ze verschillende andere outsiders. Vooral Lee (Timothée Chalamet) begrijpt haar als geen ander en dankzij hem voelt ze zich minder alleen. Hun tocht voert hen door het Amerika van de jaren 80, maar alle wegen leiden terug naar hun angstaanjagende verledens en de vraag of hun liefde hun anders-zijn kan overwinnen.

Op basis van een roman van Camille DeAngelis creëerde regisseur Luca Guadagnino (Call Me By Your Name) een film die even subtiel en kwetsbaar als beestachtig en intens is, tegen een levendige americana-achtergrond. 

Marcell the Shell With Shoes On

Je had misschien niet verwacht om een diepgaande emotionele band op te bouwen met een slak, maar het zou toch zomaar dit jaar nog kunnen gebeuren. De jongere generaties kennen hem misschien al van de serie korte films die Jenny Slate (Parks & Recreation, Everything Everywhere All At Once) en Dean Fleischer-Camp (haar toenmalige partner en regisseur van onder andere Fraud) een paar jaar geleden maakten over Marcel, de kleine zeeslak (met schoenen aan). Met zijn aaibare stem (ingesproken door Jenny Slate), grootse kleine avonturen en existentiële angst wist hij op precies het juiste moment bij een hoop mensen precies de juiste snaar te raken, waardoor de shorts uitgroeiden tot een heuse internetsensatie. En nu is Marcel dus terug in deze mockumentary geregisseerd door Fleischer-Camp (die weer samen met Jenny Slate en Nick Paley het scenario schreef). Dit keer houdt Marcel zich samen met zijn oma Connie en hun stofhuisdiertje Alan schuil in een AirBnB, nadat ze als enigen een mysterieuze ramp hebben overleefd. Maar dan vindt de eigenaar van de AirBnB, die documentairemaker is, hen tussen de rommel in zijn appartement en zet een kort filmpje van hen online. Ineens krijgt Marcel te maken met niet alleen miljoenen fans, maar ook met ongekende gevaren én nieuwe hoop op het vinden van zijn verloren familie.