Algemene informatie

Wat is het Leiden International Film Festival?

11 dagen premières, speciale filmvertoningen, feestjes en meer: dat is het Leiden International Film Festival. Gestart in 2006 en tegenwoordig één van de belangrijkste festivals van Nederland met films van over de hele wereld, van Arthouse tot blockbuster en alles daar tussenin. De 17e editie van het LIFF vindt plaats van 3 tot en met 13 november 2022. 

American Indie Competition

Centraal in het programma van het LIFF staat de American Indie Competition. Nieuwe onafhankelijk geproduceerde Amerikaanse films komen hierin samen en maken kans op de LIFF publieksprijs. Het zijn films zoals het LIFF ze al jaren laat zien: vernieuwende films van jonge en innovatieve filmmakers. Op het LIFF zetten zij hun eerste internationale stap, maar het zijn de grote namen van de toekomst.

Deze films wonnen de afgelopen jaren de American Indie Competition:
2021 - Mass- Fran Kranz
2020 - Nomadland - Chloé Zhao
2019 - The Peanut Butter Falcon - Tyler Nilson, Michael Schwartz
2018 - Leave No Trace - Debra Granik
2017 - Menashe - Joshua Z Weinstein
2016 - Burn Your Maps - Jordan Roberts
2015 - Me and Earl and the Dying Girl - Alfonso Gomez-Rejon
2014 - Whiplash - Damien Chazelle
2013 - Short Term 12 - Destin Cretton

Jaarprogrammering

Behalve in oktober/november is het LIFF de rest van het jaar ook overal in Leiden te vinden. Bijvoorbeeld in de zomermaanden, als wij met de LIFF Summer Special openluchtvertoningen organiseren op de mooiste locaties in Leiden en de regio.

Educatie

Het LIFF is gedurende het gehele jaar actief op middelbare scholen. Met filmisch lesmateriaal, en met het Scholieren Filmfestival Leiden, een uniek project waarin wij zes Leidse scholen helpen hun eigen filmfestival te organiseren. Neem voor meer informatie contact op met Nick: nick@liff.nl.